Merhaba;
Uzun zamandır bize sorulan tüm soruları yanıtlamak üzere bu yazıyı hazırladık. E-ticarete atılmak isteyen herkesin yazımızdan faydalanacağını düşünüyorum. Evden para kazanmak isteyen ev hanımları, işlerini büyütmek isteyen esnaf erbabı, işletmesini daha da büyütmek isteyen işletmeciler.. Herkes için yanıtlar bu yazımızda olacak.
İşe en baştan başlayalım isterseniz..
E-Ticaret yaparak nasıl para kazanırım?
Öncelikle sanal dünyaya hoş geldiniz. Yükselen trend olan internetten satış dünyasına girmekle çok iyi bir karar aldığınızı söylemek isterim.
Ev hanımları; hem eviniz, eşiniz ve çocuklarınıza zaman ayırıp hem de kendi işinizin patronu olacaksınız. Ömrünüz yollarda işe yetişme telaşı içinde dolmuşlarda, otobüslerde geçmeyecek artık.
İş yeri sahipleri; artık adresinize bağlı kalmayacak Türkiye ve hatta dünyanın her yerinden müşterileriniz olacak. Artık sınırlarınız sadece sizin hayalleriniz kadar.
Büyük işletme sahipleri; markanız artık daha çok duyulacak, daha bilinir olacaksınız. Satışlarınızı önceki yıllara nazaran kat ve kat arttıracaksınız.
Bu aşamada atacağınız her adım, alacağınız her karar çok önemli. Bu sebeple yazımızı iyice okuyup notlar almanızı tavsiye ederim.
Ben adımları hiç bilmeyen okurlarımıza uygun anlatmaya başlayacağım. Devamı sizde 😉
E-Ticarete atılmadan önce ilk iş bir vergi levhanızın olması gerekir. Yani bir şirketi kurmalısınız. Home ofis çalışma hayaliniz varsa Şahıs Şirketi kurmanız yeterli olacaktır. Tabi bir de muhasebeci edinmelisiniz. Çünkü hiç satış yapmasanız bile devlete ödemeniz gereken bir damga vergisi var. Ortalama olarak şöyle söyleyebilirim bugünün şartlarında hiç satış yapmasanız bile aylık (bağ-kurunuz ile) 1500-2000 TL arası bir masrafınız olacaktır. Muhasebeciniz ile görüşüp bunu detaylı şekilde öğrenebilirsiniz.
E-Ticaret’e atılmak için minimum gereksinimler
Bütçenine uygun olacak şekilde ortalama performans bir bilgisayar (en az i5 işlemcili olursa sizi ağlatmaz 🙂 )
Fatura basabilmek için bir yazıcı (E-fatura kullanıcı olursanız herhangi siyah beyaz lazer yazıcı ihtiyacınızı fazlasıyla karşılar)
İyi fotoğraflar çekebilmek için bir kamera (kamerası iyi bir cep telefonu da olur)
Ve sorunsuz bir internet bağlantısı.
Sonrasında;
- Hangi ürünü satacaksınız ona karar vermelisiniz? Örneğin, evde yaptığım örgüleri satayım derseniz şimdiden söyleyeyim trikotaj makinesi gibi çalışmanız gerekebilir😊😊
- Satacağınız ürünlerin hazır durumda elinizin altında ve çok stoklu olmasını tavsiye ederim. Eğer satılan ürünleri zamanında kargoya veremezseniz sanal pazarlar (Hepsiburada, N11, Gittigidiyor, Trendyol, Amazon, PTTAVM, Çiçeksepeti, FLO vb.) size ceza yazacaktır. Bu da para kaybetmenize sebep olur ve mağaza puanınız düşer(bunları sanal Pazar eğitimlerinde detaylı öğreneceksiniz). Mağaza puanınızın düşük güvenilir satıcı olmadığınız imajına sebep olur ve satış yapamamanıza, müşterilerin sizi seçmemesine sebep olur. Aman dikkat!
- Satmak istediğiniz ürün kendi üretiminiz değilse çok ama çok iyi araştırın. E-ticarette rekabet çok fazladır. En iyi fiyata veremezseniz, satamazsınız! 50 kuruş fazla olmanız bile satış kaçırmanıza sebep olur!
- Kendi üretiminiz olan bir ürünü satıyorsanız ürüne yakın piyasada ne var, kim, kaça satıyor çok iyi araştırın.
- Rakiplerinizi belirleyin ve onları her mecrada takip edin (sanal pazarlarda, sosyal medyalarını hatta varsa web sitelerini). Satmak istediğiniz ürünleri kimler satıyor? Ne kadara satıyor? Ben ne kadara alabilirsem kar ederim?
- Ürününüzün iade de gelebileceğini unutmayın. Fiyat politikanızı çok çok doğru ayarlayın ki zarar etmeyin). Herşey ince ince hesaplanmalı.
Şimdi gelelim fasulyenin faydalarına 😊
Ürünleri seçtik, stokladık. Şimdi hangi sanal pazara girmek istediğinize karar verin. İsterseniz hepsine birden girebilirsiniz ama takip etmesi çok zor olabilir ilk etapta. Stoklarınız karışabilir.
Şahsi tavsiyem size göre (!) en popüler, şartları size ne uygun sanal pazarı seçerek başlayabilirsiniz. İşi iyice öğrendikten sonra diğer pazarlara da girin. Yoksa stoklarınızı takip edemezsiniz herşey birbirine girer.
Veya tüm sanal pazarları ve web sitenizi tek bir yazılım üzerinden takip edebilir, stoklarınızı birbirine girmeden güncel tutabilirsiniz. Tek tıkla tüm sanal pazarlarda fiyat güncelleme yapabilir, ürün fotoğraflarını tek bir noktadan güncelleyebilirsiniz. Bununla ilgili detaylı bilgi almak ve fiyat bilgisi için aşağıdaki linke tıklayıp formu doldurun. Ücretsiz deneyin. Ne kadar kolay olduğunu görecek bu sisteme bayılacaksınız.
Sanal pazarlarda mağaza açmanın hiçbir maliyeti yoktur. Yukarıda belirttiğim gibi bir şirket olmanız ilk şart. Vergi levhası sahibi oldunuz mu gerisi çok kolay. Bir iki gün içinde mağazanız açılacaktır. İstenilen tüm belgeleri sanal pazarın ana sayfasında bulabilirsiniz.
Mağazanız açıldıktan sonra yapacağınız ilk şey (yine şahsi tavsiyemdir) hangi sanal pazarı seçtiyseniz oranın tek tek bütün eğitimlerini izleyin ve bol bol not alın. Önemli bilgiler hep elinizin altında olsun. Orada ihtiyacınız olan tüm bilgileri bulacaksınız. Ürün yükleme, doğru fotoğraf çekme, reklam verme, komisyon oranları, anlaşmalı kargo maliyetleri, fiyatlandırma vb. size lazım olabilecek her şey bu eğitimlerde detaylı şekilde anlatılmaktadır.
Eğitimleri tamamladınız, ürünlerin istenilen şekilde fotoğraflarını çekip sisteme yüklediniz, doğru fiyatlandırmayı da yapıp ürünlerinizi siparişe hazır hale getirdiniz.
İlk sipariş gelene kadar biraz zaman geçebilir. Mağaza puanınız tam oluşmadığından listelerde üst sıralarda olamayacaksınız. Bunun için sanal pazarların reklamlarını kullanabilirsiniz. Eğitimleri yaptıysanız orada mutlaka göreceksiniz. İlk aşamada bolca reklam verip ürünlerinizi üst sıralara taşımanızı tavsiye ederim.
Her şey tamam. Bundan sonra dikkat etmeniz gereken başka bir konuya değineyim şimdi.
Siparişiniz geldikten sonra ürünü çok dikkatli ve sağlam paketleyin. Ürün kargoda hasar görmesin.
Ürüne ve ambalajına ne kadar özen gösterirseniz müşteriniz o kadar memnun olur bu da sipariş sonunda olumlu puan almanıza katkı sağlar. Hatta bazı satıcılar müşterilerine ithafen duygusal notlar, küçük hediyeler bile koyuyor paketlerin içerisine. Olumlu puan alma yolunda herşey mübah 🙂
Artık müşteriler büyük oranda sipariş sonu yorum veya puanlama yapıyor. Yeni alışveriş yapacak kişilerde mutlaka ürün ve satıcı yorumlarına bakıyor. Bu nedenle siparişleri zamanında kargoya verme, düzgün paketleme, küçük jestler çok önemli benden söylemesi 😉 Hatta aklınıza daha orijinal bir jest de gelirse denemekten çekinmeyin bence.
Ürünü güzelce paketlediniz gönderdiniz, ancak müşteri herhangi bir sebepten ürünü istemediğine karar verdi. 14 gün içinde ürünü anlaşmalı kargolar ile geri gönderme hakkına sahip. 6502 sayılı tüketici kanununa göre koşulsuz iade hakkı var.Ancak bu durumun belli istisnaları da var, dipnot olarak bunu da düşelim.
6502 sayılı Tüketici Kanununa göre;
Müşteri internetten yaptığı alışverişler 14 gün içinde hiçbir koşul sunmadan cayma hakkını kullanıp ürünü iade edebilir (Tekrar hatırlatayım ürün fiyatı belirlerken bu riski de göze almanız gerekir. İadelerde kargo ücreti satıcıya aittir).
- Tüketicinin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallar (örneğin ölçüsü, rengi, şekli özellikle istenmiş mobilyalar)
- Çabuk bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek mallar,
- Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olan mallardan; iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayanların satışında,
- Malın tesliminden sonra ambalajın açılmış olması halinde maddi ortamda sunulan dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemeleri
- Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile ifasına başlanan hizmetlere ilişkin sözleşmeler.
Aşağıda linkten Tüketici Kanununu okuyabilirsiniz. Hem tüketici olarak hem satıcı olarak haklarınızı bilmenizde fayda var. Büyük cirolu ürün satışı yapıyorsanız mağdur olmamalı ve mağdur etmemelisiniz.
Özellikle belirtmek isterim ki haklarınızı bilmenizde fayda var. Ancak müşteri memnuniyetini de esas almazsanız E-Ticaret’te tutunmanız çok zor olacaktır. Bazen haklı olduğunuzu bilseniz bile kötü yorum ve kötü puan almamak için ürün iadesi almak zorunda kalacaksınız.
Her yer de olduğu gibi sanal pazarlarda da kötü niyetli insanlar çok fazla. Ufak bir araştırma yaparsanız yüzlerce yoruma denk geleceksiniz. Terazi sizin ellerinizde, durumu iyice tartın, kararınızı önceliklerinize göre verin derim.
Şimdilik bu kadar. Merak ettiğiniz şeyler varsa bize ulaşın.
BOL SATIŞLAR…
İYİ ŞANSLAR…